Facebook pixel

Tips voor uw accu E-bike


 

Het komt vaak voor dat de fietsaccu van een elektrische fiets eerder “op” is dan men verwacht. Wilt u dit voorkomen bij uw fietsaccu? Onderhoud uw fietsaccu dan goed middels de volgende richtlijnen:

Laad een lege fietsaccu zo snel als mogelijk!

U dient de accu zo snel als mogelijk te laden zodra deze leeg is. Doet u dit niet en legt u de accu voor langere tijd weg dan bestaat de kans dat de accu door zelfontlading in een diepontlading raakt.

Laad uw fietsaccu tenminste iedere maand.

Naast het laden van de accu als deze leeg is adviseren wij ook om de accu te laden gedurende periodes waarin u de accu niet of nauwelijks gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de winter.

Maakt u vooral veel korte ritten? Laad de fietsaccu niet na iedere rit!

Het veelvuldig volledig laden van een accu heeft een nadelig effect op de levensduur van de accu. Maakt u vooral veel korte ritten van minder dan 5 km? Laad de accu dan om de 2 of 3 ritten.

Laat de lader niet permanent gekoppeld aan de fietsaccu.

Houd de lader hooguit een dag (of nacht) aangesloten en koppel deze daarna los van zowel de accu als van het lichtnet. Fietsaccu’s die voor 90% of 95% geladen zijn slijten namelijk minder snel en gaan dus langer mee dan fietsaccu’s die volledig geladen zijn en blijven. Niet alleen draagt u zo bij aan het milieu, ook bespaart u geld op de energiekosten.

Bewaar de fietsaccu vorst- en vochtvrij.

 

De actieradius kan bij koud weer drastisch afnemen. Echter voor het bewaren van een accu is kou helemaal niet zo slecht. Het kan dus geen kwaad om de fietsaccu in een garage of schuur te bewaren in de winter. Koudere temperaturen vertragen het natuurlijke verouderingsproces van de accu namelijk. Tempraturen beneden het vriespunt kunnen beter vermeden worden, ook vanwege de mogelijke vorming van condens; elektronica en vocht gaan niet goed samen.

Laad de fietsaccu nooit op beneden 0 °C vriespunt.

Accu’s mogen enkel boven het vriespunt geladen worden. Laden beneden het vriespunt resulteert in een chemisch proces met onomkeerbare schade tot gevolg wat de levensduur van de accu negatief beïnvloedt.

Gebruik uitsluitend laders die geschikt zijn voor uw fietsaccu.

Gebruik geen voedingen of laders voor andere accu technieken aangezien dit de accu ernstig kan beschadigen, soms met gevaarlijke gevolgen.


Altec fietsen Avalon fietsen Alba Bikes Popal fietsen Volare kinderfietsen Trenergy RAT Holland vandijckbikes.nl Lombardo fietsen Marlin fietsen Enra fiets verzekering